Dania inspirowane kulinarną historią regionu i tworzone tylko ze świeżych produktów z okolicy.
Przystawki
Oscypek z beskidzką żurawiną
Pasztet domowy z chrupiącą grzanką
Zupy
Rosół z sąsiadowej kury z makaronem
Kwaśnica z domowej kapusty na wędzonce z wkładką
Grzybula z naszego lasu
Pomidorowa z pomidorów z rodzinnego ogródka z ryżem
Dania główne
Autorskie golonko Szefa Kuchni wędzone po istebniańsku z dodatkami do wyboru
Dziki gulasz podany z knedlami
Schabowy z kością na tłuczonych ziemniakach z pola z surówkami
Grillowany filet z kurczaka sąsiadowego podany z frytkami i surówkami
Regionalny krupniok z cebulką z dodatkami
Wypasiony burger wołowy podany z domowymi frytkami i domowym sosem
Dania wegetariańskie
Pstrąg beskidzki serwowany z frytkami z ziemniaków z pola i domowymi surówkami
Burger serowy podany z dodatkami do wyboru
Regionalne placki
Placki z blachy z gulaszem
Placki z blachy ze szpyrkami
Placki z blachy z kleksem swojskiej śmietany od gospodarza
Pierogi od gospodyni
Ręcznie lepione pierogi z mięsem i okrasą
Ręcznie lepione pierogi ruskie z cebulką
Ręcznie lepione pierogi z owocami z beskidzkich lasów
Dla milusińskich
Zupa pomidorowa z pomidorów z rodzinnego ogródka
Filecik z kurczaka sąsiadowego z frytkami i surówkami
Naleśniki z babcinym dżemem z beskidzkich owoców
Naleśniki z gorącą czekoladą i kleksem swojskiej śmietany od gospodarza
Coś słodkiego
Lody z gorącymi beskidzkimi owocami i kleksem bitej śmietany
Regionalny kołacz istebniański od gospodyni
Dodatki
Ziemniaki gotowane
Domowe frytki / opiekane ziemnaki
Domowa kapusta kiszona / zasmażana
Surówki sezonowe
Pieczywo istebniańskie
Tarty chrzan / musztarda / ketchup
Alkohole i napoje
Domowe grzane wino według autorskiej receptury
Domowe piwo grzane według rodzinnego przepisu
Herbata zimowa z prądem od Beni
Na zamówienie
Zapraszamy Cię do poznania innych smaków naszej istebniańskiej kuchni. W naszej Karczmie Olza możesz zamówić Bachora oraz Kubusia a także inne potrawy z regionu. O szczegóły zapytaj naszą Załogę.